Blog

Bewijs van duurzaam gedrag

De akkoorden en wetten die sturen op een gezonde leef- en werkomgeving bereiken ook de zorgsector. Met de vorig jaar gesloten Green Deal Duurzame Zorg 3.0 laat de sector zien dat duurzaamheid van het grootste belang is. Met het tekenen van de deal, met doelen die in lijn zijn met het Parijs-akkoord, ligt de zorgsector zelfs voor op het bedrijfsleven. De kunst is deze voorsprong vast te houden.

Het bereiken van de doelen, en zeker de rapportage erover, is namelijk nog wel een struikelblok. Zo is de deadline voor het aanleveren van de portefeuilleroutekaart al een paar keer opgeschoven. Maar ik zie dat de meeste zorgorganisaties deze routekaart gelukkig inmiddels hebben afgerond. Voor het Europese bedrijfsleven is het Parijs-akkoord inmiddels omgezet in allerlei wetten. De verplichting om in de toekomst uitgebreid over duurzaamheid te rapporteren, vormt voor een groot deel van de zorginstellingen helaas nog een groot vraagteken.

CSRD

Het bedrijfsleven wordt de komende jaren in het duurzame rapportagekeurslijf van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive – de CSRD – gedwongen. Over boekjaar 2024 moeten eerst beursfondsen en grote banken en verzekeraars verslag uitbrengen op basis van de CRSD. In 2029 vallen uiteindelijk zo’n 50.000 grotere ondernemingen in Europa onder deze rapportage-eisen.

De zorgsector lijkt voorlopig de dans te ontspringen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de rapportageplicht voor vennootschappen namelijk niet naar stichtingen opgerekt, en de meeste intramurale organisaties in de zorg zijn nu juist een stichting. Voor zorgorganisaties die wel een bv-structuur kennen en een omzet hebben van meer dan 50 miljoen euro, is de CSRD-rapportage vanzelfsprekend wel verplicht, met een aanvang over boekjaar 2025.

Rapportage over duurzaam beleid

‘Lijkt de dans te ontspringen’ is de passende omschrijving, want de praktijk is anders. De meeste zorginstellingen mogen dan niet direct onder de CSRD vallen, uiteindelijk krijgen toch vrijwel alle ondernemingen en stichtingen ermee te maken. Bedrijven die wel CSRD-plichtig zijn – waaronder dus de banken – zullen namelijk bij partijen in de keten duurzaamheidsgegevens opvragen. De rapportage door de zorgsector aan banken wordt daarmee vergelijkbaar met de informatie die van het bedrijfsleven gevraagd wordt. Noem het CRSD-light. Voor banken worden niet-financiële gegevens namelijk steeds belangrijker bij hun besluitvorming, wat betekent dat de financiële mensen in de zorginstellingen de komende jaren duurzaamheidsgegevens moeten verwerken in hun jaarlijkse planning- & controlcyclus.

Dit jaar kunnen alle organisaties – ook stichtingen – met meer dan honderd werknemers alvast ervaring opdoen met het verzamelen van informatie voor de rapportageplicht over CO2-uitstoot. In 2025 moeten zij namelijk gegevens over het werkgebonden vervoer vanaf 1 juli 2024 doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vanzelfsprekend is deze informatie geschikt als onderdeel van de uitgebreidere duurzaamheidsrapportage.

Uiteindelijk is de duurzaamheidsrapportage een mooie manier om te komen tot een geïntegreerd beleid voor de zorg. Naast de zorgorganisaties en de zorgbehoevenden krijgen ook de planeet en de samenleving een plek in de besluitvorming. En doordat een CSRD-light eenvoudiger is dan een volledige CSRD-rapportage, kan de zorg voor blijven lopen op de rest van Nederland. Dat geeft toch een goed gevoel.

Auteur: Anja van Balen
Anja van Balen is sector banker Zorg bij ABN-AMRO.

Bekijk ook

OVA: je hoort de klok luiden, maar weet je ook waar de klepel hangt?

In deze blog lees je wat de term 'OVA' inhoudt en krijg je duidelijkheid over de werking ervan.
Blog

5 focuspunten voor het hoofd administratie om impact te verhogen

Om te zorgen dat zowel het hoofd als het team administratie optimaal functioneren volg je deze 5 focuspunten.
Blog

Investeren in nieuwbouw: begint eer ge niet bezint!

4 negatieve financiële gevolgen van het langer exploiteren van een oud gebouw.
Blog