CSRD gaat de sector ook veel goeds brengen

‘Een duurzaamheidsambitie behoort tot de kern van goed bestuur in de zorg’, aldus bestuurder Omring, Frido Kraanen tijdens het Fizi Event over Duurzaamheid op 8 december jl.

‘CSRD is niet alleen maar lastenverzwaring, het gaat de sector ook veel goeds brengen’, zo begon Branko Adriaanse, concern controller bij Parnassia Groep zijn presentatie over CSRD. Parnassia voldoet aan de invoeringscriteria van CSRD en is al begonnen met de voorbereiding hierop.

Jan Peter Niezink (Manager Duurzaamheid ’s Heeren Loo):

CSRD gaat ons veel brengen en ’s Heeren Loo deelt graag haar ervaringen met de sector zodat anderen het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Het geeft veel bestuurlijke inzichten, zoals bijvoorbeeld het thema grondstoffentekorten.’

Jan Peter Niezink, Manager Duurzaamheid ’s Heeren Loo deelde hun ervaringen met CSRD ondanks dat ze niet verplicht zullen zijn om het in te voeren. ‘CSRD gaat ons veel brengen en ’s Heeren Loo deelt graag haar ervaringen met de sector zodat anderen het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Het geeft veel bestuurlijke inzichten, zoals bijvoorbeeld het thema grondstoffentekorten.’ ’s Heeren Loo heeft 10 materiële thema’s vastgesteld waarvan Jan Peter aangeeft dat voor veel zorgorganisaties dezelfde thema’s materieel zullen zijn. 

Wendy van Brero, CSRD verantwoordelijke binnen VGZ deelde het standpunt van Zorgverzekeraars Nederland. Hun boodschap is: ‘Wij komen met een gestandaardiseerd format waarmee alle zorgverzekeraars zullen uitvragen bij de (grote) zorgorganisaties. De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 zal hierin leidend worden. 

Chris van den Haak (BDO) en Emma Verheijke (Grant Thornthon) deelden hun kennis en ervaring over het belang is bij het invoeren van CSRD. Naast een dubbele materialiteitsanalyse workshop, een KPI workshop (met dank aan Albert-Jan Knol en Cyriel Rademacher van BDO) verzorgde de Parnassia Groep een workshop over ‘Waar loop je tegenaan met de invoering van CSRD?.

De 70 deelnemers kwamen met de volgende conclusies

Verder bevatte het programma diverse workshops over duurzame, betaalbare businesscases. Deze werden ingeleid door Hugo Touw van Radboud UMC, over de noodzaak tot duurzamer handelen in het primaire proces. Een voorbeeld hiervan is de circulaire isolatiejas, die vele malen beter is voor het milieu, maar ook duurder dan de inkoop van een wegwerp isolatiejas. 

Gelukkig werden ook voorbeelden gegeven die goed zijn voor het mens en milieu én goed voor de begroting

Frido Kraanen, bestuurder van Omring nam de deelnemers mee in het Groene Verpleeghuis. Naast dat het pand een positieve balans heeft voor energie (het levert dus energie, wat positief is voor de gezondheid van de cliënten én medewerkers), gaat Omring een onrendabele groene top nemen. Omring kan dit maatschappelijk verantwoorden omdat het opgebouwd vermogen uit maatschappelijk kapitaal bestaat, dat nu ingezet wordt voor de groene maatschappelijke ambitie. 

De dag werd afgesloten met inspirerende workshops

Het laatste nieuws

Cure4 is nieuwe kennispartner van Fizi

De zorg staat voor een aantal grote uitdagingen. De vergrijzing bereikt de komende jaren een hoogtepunt, de zorgkosten blijven stijgen...

BalansBudget CAO VVT 2022-2024

Vanaf 1 januari 2023 zijn werkgevers in de VVT-sector verplicht om medewerkers de mogelijkheid te bieden om te sparen voor...

Performation verbindt zich als kennispartner aan Fizi

Performation zorgt ervoor dat de processen in organisaties zo soepel als mogelijk kunnen verlopen, zodat de zorgprofessionals zich kunnen richten...