Terugblik GZ Event: toekomstbestendige gehandicaptenzorg

Transformeren kun je leren! Gelukkig maar, want dat er een transitie nodig is in de zorg is duidelijk. Tijdens het GZ Event op 14 maart werd dit nog eens benadrukt door Mark van IJzendoorn en Marion van den Hurk van VGN en Yvonne Stalenhoef van Zilveren Kruis. Om de zorg toekomstbestendig te maken is een programma van vijf kanslijnen uitgewerkt. Inmiddels zijn we twee jaar onderweg en de conclusie is dat we op grotendeels op koers liggen. Alle zorgaanbieders hebben afspraken gemaakt met hun zorgkantoor en zijn bezig om hun plannen vorm te geven. Er zijn al mooie resultaten bereikt, maar het kan en moet beter. Als belangrijkste tips voor succes deelden zij: vertaal de kanslijnen naar de strategie van de organisatie (of koppel ze aan bestaande doelen), denk groots, maar begin klein, houd aandacht voor het feit dat transitie soms ook “pijn” kan doen, werk samen en…. wees soms een beetje rebels!

Vervolgens wilden we graag horen van een zorgaanbieder hoe je dit nu in de praktijk vormgeeft. Joost Seijger, zorgverkoper van ORO, vertelde over hoe zijn organisatie aan de slag is gegaan met de kanslijnen. Een belangrijke tip van hem aan de deelnemers was dat stichting ORO keuzes heeft gemaakt voor die kanslijnen, die aansluiten op haar visie. Hierdoor wordt er invulling gegeven aan de transitie op een manier die past bij de organisatie.

Er kwam een discussie op gang over waar de mogelijkheden liggen en welke verantwoordelijkheid is weggelegd voor de financial. Het bleek dat ruim de helft van de deelnemers niet betrokken is bij het kanslijnenprogramma in hun organisatie. Terwijl we concludeerden dat de financial een cruciale rol heeft in het transparant maken van de te behalen en behaalde resultaten De deelnemers gaven aan dat hiervoor wel nodig is dat ze (onder andere) geïnformeerd zijn en dat er voldoende concrete voorbeelden en best practices worden gedeeld om van te leren. Iets om over na te denken dus! De deelnemers kregen inzichten mee om over na te denken en binnen hun organisatie vragen over te gaan stellen.

Na de pauze konden de deelnemers kiezen uit twee van de drie workshops.

Impact vergroten in gesprekken

Joice Baten en Belinda van Nifterik begonnen hun workshop met de uitspraak ‘Irriteren is leren’ en bespraken wat je kunt leren van ergernis en frustratie. Wanneer je als zorgfinancial met een manager in gesprek bent, dan praat je soms inhoudelijk volledig langs elkaar heen. Wat doe je dan? In de workshop leerden de deelnemers aan de hand van het gewaarwordingsmodel bewust te worden en te herkennen wat tijdens een gesprek gebeurt. Door tijdens het gesprek een andere stijl te kiezen, zorg je dat het een constructief gesprek blijft of wordt. In een rollenspel oefenden de deelnemers hier mee. Geen gemakkelijke opgave, maar daardoor heel leerzaam!
De workshop gaf de deelnemers waardevolle inzichten over henzelf en een techniek die ze voortaan kunnen toepassen om nog meer impact te hebben in gesprekken. De deelnemers omschreven de workshop als interactief en (soms pijnlijk) leerzaam!

Financiële vertaling van de kanslijnen

Tijdens de workshop van Pim Diepstraten en Daan van Houtum stond de volgende vraag centraal: Hoe kunnen we de kanslijnen inzetten om onze financiële doelstellingen te realiseren? Het werd een verkenning van welke kanslijnen ons kunnen helpen om een antwoord te bieden op alle donkere wolken scenario’s die op ons afkomen. Geen gemakkelijke opgave!
We onderzochten welke kanslijnen het meeste potentieel hebben om financiële impact te realiseren. Er ontstond een levendige discussie over de mogelijkheden, de termijn en wat we nodig hebben om dit te effectueren. De conclusie was dat we zeker mogelijkheden zien. Maar we zijn er ons ook van bewust dat de kanslijnen pas op langere termijn een positief financieel effect zullen hebben. De vraag is of we dus op tijd zijn om de lucht te laten opklaren! 

Transformatie en de rol van de financial

De sector is in transitie! Edwin Schippers nam de aanwezigen mee in welke de rol de aanwezigen kunnen spelen in de transformatie naar een duurzame, toekomstbestendige sector en dus ook organisatie. Hoe doe je dat? Stel jezelf de vragen als: Wat bieden we aan zorg en kunnen we dat duurzaam blijven doen? Stoppen we met verliesgevende zorg? Kijk naar je portfolio en durf eventueel te krimpen. Kijk ook ‘slimmer’ naar je processen. Kun je samenwerken of kan techniek een bijdrage leveren? En hoe sterk is je cultuur, gezien PNIL-inhuur en verloop van personeel?

Vaak worden veranderingen versnipperd aangepakt en lijkt het alsof de bestuurder en jij als financial de enigen zijn die hier buikpijn van hebben. Onze organisaties moeten toekomstbestendig worden, maar hoe neem je iedereen mee? Want transformeren doe je met elkaar. Ook de teams moeten meegenomen worden, dus: kom met een veranderkundig verhaal (storytelling, tekeningen, treinreis, et cetera). Vertel ook het goede verhaal. Beschrijf de situatie: wat als we niets doen? En laat zien wat het op lange termijn betekent als er niets gedaan wordt.

Transformeren vraagt om een stapsgewijze aanpak en een zorgvuldig geregistreerd proces. Deze stappen werden tijdens de workshop met elkaar doorgenomen en besproken. En wat blijkt: transformeren kun je leren!

Tot slot

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke terugblik op de dag, de workshops en een gezellig diner. In de evaluatie gaven de deelnemers aan dat ze de dag hebben ervaren als: actueel, zeer inspirerend, informatief, leerzaam en spontaan en waardeerden de dag met een mooie 7,7. Performation bedankt voor de gastvrije ontvangst!

Het laatste nieuws

BNG verbindt zich aan Fizi

BNG is dé financier voor de publieke sector. We werken iedere dag aan groene en sociale meerwaarde. Bij BNG draait...

Finalisten verkiezing Young Financial 2024 bekend!

In de afgelopen weken zijn er uitvoerig gesprekken gevoerd met alle genomineerden. Inmiddels zijn de drie finalisten van de verkiezing...

Jos Adriaans nieuwe voorzitter sectorbestuur VVT

Mijn naam is Jos Adriaans, ik ben 48 jaar, heb twee zonen en ben getrouwd met Wendy. Ik woon in...