Blog

De kracht van datagedreven werken en Business Analytics in de zorg

Voordelen

In de zorgsector is het gebruik van data cruciaal geworden bij het nemen van strategische beslissingen. Belangrijk is hierbij het vermogen om data/gegevens om te zetten in bruikbare inzichten. Door gegevens te analyseren, kunnen zorgaanbieders trends en patronen identificeren die leiden tot verbeteringen in de zorg. Bijvoorbeeld, door het analyseren van klinische gegevens kunnen zorgorganisaties inefficiënties in behandelplannen ontdekken en deze optimaliseren om betere resultaten te behalen. Bovendien helpen gegevensanalyses bij het identificeren van risicopopulaties en het ontwikkelen van preventieve maatregelen die de gezondheidsresultaten kunnen verbeteren.

Efficiëncy

Datagedreven werken verbetert de operationele efficiëntie in de zorgsector. Door het analyseren van operationele gegevens kunnen zorgorganisaties inefficiënte processen identificeren en optimaliseren. Bijvoorbeeld, door het analyseren van gegevens over patiëntenstroom kunnen ziekenhuizen wachttijden verminderen, de doorstroom verbeteren en de bezettingsgraad van faciliteiten optimaliseren. Dit resulteert in een betere patiëntervaring, hogere tevredenheid en een effectiever gebruik van middelen.

“Door gegevensanalyse kunnen zorgorganisaties inefficiënties identificeren, de workflows verbeteren, de bezettingsgraad van faciliteiten optimaliseren en de toewijzing van middelen optimaliseren.”

Jeroen van Ree

Gepersonaliseerde zorg

Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid om gepersonaliseerde zorg te bieden. Datagedreven werken helpt de ouderen- en gehandicaptenzorg om individuele cliënten beter te begrijpen en gepersonaliseerde zorgplannen te ontwikkelen. Door gegevensanalyse kunnen zorgverleners rekening houden met specifieke behoeften, medische geschiedenis, genetische factoren en levensstijl van de cliënt/patiënt. Door het analyseren van gegevens ontstaat er inzicht in specifieke behoeften en voorkeuren. Dit stelt hen in staat om afgestemde behandelplannen te ontwikkelen en de zorgervaring te verbeteren. Bovendien kan het gebruik van predictive analytics helpen bij het identificeren van potentiële gezondheidsproblemen voordat ze zich voordoen, waardoor vroegtijdige interventie mogelijk is.

Onderzoek

Door het gebruik van gegevens krijgen zorgorganisaties waardevolle inzichten die bijdragen aan medisch onderzoek en innovatie. Het analyseren van gegevens helpt bij het identificeren van nieuwe behandelmethoden, het identificeren van trends in ziektepatronen en het bevorderen van evidence-based praktijken.

Ten slotte hebben data gedreven werken en BA een positieve invloed op het financiële beheer in de zorgsector. Door gegevensanalyse kunnen zorgorganisaties inefficiënties identificeren, de workflows verbeteren, de bezettingsgraad van faciliteiten optimaliseren en de toewijzing van middelen optimaliseren. Met kostenbesparingen en een beter financieel beheer als resultaat.

Het gebruik van BA in de zorgsector is de afgelopen jaren al aanzienlijk toegenomen. Deze trend wordt verder aangejaagd door de beschikbaarheid van geavanceerde analysehulpmiddelen, de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens en de toenemende behoefte aan datagestuurde besluitvorming.

Auteur: Jeroen van Ree
In deze blog geeft Jeroen van Ree (SDB) een voorproefje van wat we de komende jaren kunnen verwachten op het gebied van Business Analytics (BA) in de zorg en wat de voordelen van datagedreven werken zijn. 

Bekijk ook

Van data naar wijsheid

In dit whitepaper presenteren we een stappenplan om met BI echt een datagedreven organisatie te worden.
Whitepaper

Prestatiemanagement op basis van vertrouwen

5 tips die je kunt toepassen als je aan de slag wilt gaan met prestatiemanagement.
Blog

5 focuspunten voor het hoofd administratie om impact te verhogen

Om te zorgen dat zowel het hoofd als het team administratie optimaal functioneren volg je deze 5 focuspunten.
Blog